Fedja-setä, kissa ja koira -näytelmä tarjoaa Naperoviikon teatteriannoksen: Alkuviikon koululaisesitykset täynnä pieniä katsojia.

Naperoviikon kolme ensimmäistä päivää ovat olleet varsinaisia teatterirautaisannoksia Taivalkosken ala-asteiden oppilaille.

Maantain ja tiistain koululaisesitykset näytettiin kirkonkyläläisille ja Asutusalueen koululaisille sekä Vaaran koululle. Keskiviikkona aamuesityksessä näyttämön valtasivat Hutun koulu ja osa Jurmun koulustakin. Iltapäivänä olivat vuorossa päiväkodin lapset.

Hullu lehmä ja veikeä traktori huvittivat

VenäläiskirjailijaEduard Uspetkin “Fedja-setä, kissa ja koira”-lastennäytelmää esitettiin Taivalkosken näyttämöllä jo kesän aikana, mutta säädettyjä koululaisesityksiä ei silloin luonnollisestikään voitu järjestää. Niimpä Fedja setä hullunkurisene ystävineen päätettiin passiittaa yhdeksi Naperoviikon ohjelmaksi. Näytelmän teeman itsenäistä käsittelyä pyrittiin vahvistavan piirrosten avulla.

-Niin kuin olen jo muillekin koululaisille sanonut, niin sanon tämän teillekin, kertoi näytelmän ohjaaja Heli Kinnunen keskiviikon näytännön lyhyessä alkupuheenvuorossa.- Olisi nimittäin mukavaa, että piirtäisitte sitten koululla paperille sellaisen kohtauksen, joka parhaiten on näytelmästä jäänyt mieleen.

Kyllä Hutun ja Jurmun koululaiset tarkasti Fredja-setädän ja tämän ystävien toimia seurasivatkin. Aarteen tuominen nostaa lapset seisoalleen katsomaan. Möliseviä ja ympäriinsä ryntäilevä lehmä sekä nakkeja syövä traktori kirvauttaa monelta makeat naurut.

-Ihan hyvä se on, vähän hassu, tuumivat Hutun koulun tytöt Mia Hiltunen ja Jenni Ervasti tauon aikana. Näytelmä on monelle ainakin joiltakin osin tuttu.

-Telkasta se on nähty ja luettu on kirjastakin, muistavat Olli-Pekka Ervasti, Kalle Manninen ja Henri Turpeinen.

-Se oli se pyssykohtaus paras, kuuluu kommentti jonkun pojan suusta. Tytöt kertovat taas pitäneensä lehmästä enemmän.-Ihan helppo sitä oli seurata, jännitystä riittää, kertoo taas Sauli Keränen.

Vaihtelua koulutyöhön

Tauon aikana koululaiset ehtivät miettiä myös vähän Naperoviikkoa yleensä. Yhtenä suuna kerrotaan, Kuinka viime vuonna osallistuttiin tapahtumaan satumetsän tekemisellä Hallahuntu-tapahtumaan. Satumetsästä löytyi niin pääkalloja kuin merirosvoja, eikä inkkareitakaan sovi unohtaa. Satukilpailuun osallistuttiin niin kuin muinakin vuosina.

-Kaarlen lihapullajuttu oli kerran paras Taivalkoskelainen satu, kehuu Olli-Pekka vieressä olevaa Kaarle Latvalehtoa. Hutun koulun johtajan Pekka Turpeisen mukaan heidän koulunsa ei tällä kertaa tehnyt mitään viime vuoden vastaavaa.

-Viime vuonnahan kaikki pienet koulut valmistivat oman esityksen, mutta tänä vuonna ollaan enemmänkin valmiin päällä.

-Napero on hyvä tapahtuma, se sattuu sopivalleen lokakuulle ja katkaisee ankean ajan, myöntää Turpeinen.- Mahdollisuuksien mukaan ja hyvin mielellään lähdetään hakemaan koulutyöhön vaikutteita koulun seinien ulkopuolelle, kuten nyt tänään tehtiin.(Koillissanomat 14.10.1998/Auni Vääräniemi).