Lasten kulttuuri ehkäisee ongelmia

Taivalkoski näyttää koko Suomelle taas tällä viikolla mallia, miten lasten kultuuria tehdään. Napero- Finlandian eli lapsille suunnatun kirjoituskilpailun julkistamisen alusviikko on satuviikko, jonka aikana eri puolilla Taivalkoskella tapahtuu.

Satuviikko on niin massiivinen, että mikäli se vietettäisiin jossakin kuuluisan Kehä III:n sisäpuolella, kaikki Suomen tiedotusvälineet kertoisivat siitä.

Vaikka valtakunnan reunoilla tapahtuva valtakunnallinen tapahtuma ei tänä vuonnakaan ole valtakunnallinen media tapahtuma, se on koko maalle tärkeä edelläkävijä. Kun muualla ollaan ymmällään ja mietitään, mitä kauheaa lapsille ja nuorisolle on tapahtunut, kun raaka väkivälta ja ongelmat ovat lisääntyneet. Taivalkoskella ei anneta periksi vaan ennaltaehkäistään ongelmia tarjoamalla lapsille aikaa, yhdessäoloa ja mielikuvituksen kehittämismahdollisuuksia.

Samoista asioista puhutaan myös loppuviikosta kristillisessä kulttuurifoorumissa Kuopiossa. Toivoa sopii, että vähitellen monella muullakin paikkakunnalla.

Kukahan pystyy tekemään tutkimuksen, joka todistaisi oikeaksi epäilyn, että lastenkulttuurin, ennen kaikkea lukemisen, laiminlyöminen kostautuu ja ongelmalliset nuoremme ovat niitä, joilla ei ollut ajoissa tarjolla kyllin tasokasta ja heitä kyllin tehokkaasti mielekkäisiin asioihin aktivoitunutta lasten kulttuuria?

Lastenkulttuuria aliarvioidaan niissäkin piireissä, jotka pohtivat lastemme ja nuortemme hätää. Tästä on käyttökelpoisena esimerkkinä Ajankohtaisen kakkosen tiistai-illan vanhempain ilta, johon oli kahdeksi tunniksi koottu maan viisaat pohtimaan, miksi lapset jopa tappavat toisiaan. Kaiken päälle puhumisen aikana ei yksikään viisas asiantuntija-aikuinen maininnut sanaakaan lastenkulttuurin tai lapsille lukemisen merkityksestä. Siksiköhän heistä ei tuntunutkaan olevan perimmäisen ongelman selvittäjiksi?(Koillissanomat/14/10/1998).